beiratkozás

Tisztelt Szülők!

 

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy a Solymári Liget Bölcsőde

 

2020.06.23 - 24.-én (kedd, szerda)

8-16 óra között beiratkozást tart.

 

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

- Jelentkezési lap - különös tekintettel a védőnői ajánlás fontos (pecsét, aláírás)

 (Jelentkezési lap, a szövegre kattintva is, és az oldal alján is letölthető) 

- Gyermek anyakönyvi kivonata

- Gyermek TAJ kártyája

- Gyermek és Édesanya lakcímkártyája

- Édesapa munkáltatói igazolása

- Édesanya munkáltatói igazolása/Szándéknyilatkozata

 

Kérjük a beiratkozásra gyermek nélkül érkezzenek, családonként egy fő részvételével.

Az épületben tartsák be az adott időben érvényes járványügyi szabályokat.

 

beiratkozás

 

Letöltés: 

Jelentkezési lap letöltése (Kattintson a szövegre a letöltéshez) 

Tudnivalók letöltése (Kattintson a szövegre a letöltéshez) 

 

Adatvédelmi Tájékoztató (Kattintson a szövegre a megtekintéshez)

Befogadás-, beszoktatás folyamata a Liget Bölcsődében

Bölcsődébe szoktatásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor a gondozónők és a gyermek-csoport ismerkedik a leendő bölcsissel, elfogadja és befogadja az új jövevényt, miközben fokozatosan ő is megszokja az idegen környezetet, személyeket, tárgyakat, tevékenységeket, életformát.

Feladatunknak tekintjük, hogy biztonságot, nyugalmat, szeretetet adó légkört és megfelelő személyi és tárgyi környezetet teremtsünk azon kisgyermekek számára, akiket szülei napközben a mi gondjainkra bíznak életük legfontosabb első három évében.

Célunk egy olyan gyermekközpontú intézmény működtetése, ahol a gyermekek testi-lelki szükségleteinek kielégítése, gondozása és nevelése tevékeny, érzelem gazdag, derűs és családias légkörben folyik, az egyéni fejlődés ütemét figyelembe véve.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a család pótolhatatlan, hogy mekkora aggodalommal és izgalommal jár minden szülő számára a gyermek beszoktatása. Ezért munkánk meghatározója, legfőbb motivációja csak a szeretet, az elfogadás és az igényesség lehet.

Tevékenységünk szolgálat, amelyet igazi elhivatottsággal és szakmai hozzáértéssel végzünk a gyermekekért és a családokért. Nevelésfilozófiánk lényege, hogy a gyermek egyedi, mással nem helyettesíthető individuum. Középpontban a gyermeki személyiség tisztelete, az egyéni differenciált bánásmód, a családi nevelés értékrendjének előtérbe helyezése és összehangolása a közösségi nevelést meghatározó értékrenddel, az egymás iránti megbecsülés, tolerancia, empátia, következetesség és a másság elfogadása áll. Nevelési elveink megvalósítását állandó, ön és továbbképzéssel igyekszünk biztosítani. Fontos számunkra, hogy kiegyensúlyozott, derűs, érdeklődő, nyitott és kreatív gyermekek lépjenek tovább a fejlődésük egy magasabb fokán rájuk váró közösségbe, az óvodába.       

 

                                                         Családlátogatás

A gyermek saját környezetében való megismerésének számtalan előnye van, amit később már nehezen tudnánk pótolni. Az érkezés öröme, a „vendégnek” járó fogadtatás, a gyermek saját birodalmának bemutatása oldottabb légkörben történik. Így felszabadultabban, nyugodtan történik a kapcsolat építése.

A jól felkészített gyermek izgalommal várja a „vendég” érkezését. Ehhez szükséges az is, hogy a szülőktől pozitív érzéseket tapasztaljon.

A családlátogatás során a szülő választ kaphat kérdéseire, betekintést nyer a bölcsődében folyó munkába, megismerheti gyermeke kisgyermeknevelőjét úgy, hogy közben az otthoni biztonságban maradhat. Megbeszélhetik az étkezéssel, alvással, szobatisztasággal kapcsolatos kérdéseket, problémákat, amelyeknek különösen nagy a jelentőségük, hiszen ezeken a területeken elengedhetetlen a szülő és a kisgyermeknevelő harmonikus együttműködése a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése érdekében.

A kisgyermeknevelő felkészülten megy a családokhoz. Az irányított kérdésekre adott válaszok, a család lakókörnyezete segít a családi kapcsolatok, nevelési szokások feltérképezésében.

A kisgyermeknevelő fokozott figyelmet szentel a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek meglátogatására, beszoktatására.

 

Beszoktatás - adaptáció

A szülővel történő fokozatos beszoktatás a családdal való együttműködést helyezi előtérbe. Az anya, vagy az apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodását. A kisgyermek és kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a gyermeket új környezetének elfogadásában, jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést a bölcsődei közösségbe, az adaptáció során mutatkozó stressz-reakciók súlyosságát, időbeni elhúzódását.

A szülővel történő fokozatos beszoktatás

Amikor a szülők eldöntik, hogy gyermeküket bölcsődébe szeretnék adni, felkeresik a szakmai vezetőt, és személyes beszélgetés alapján egyeztetik az ideális időpontot a gyermek bölcsődei felvételéről. Ekkor kap tájékoztatást a felvétel feltételeiről a szülő, valamint a bölcsődében folyó napirendről, szakmai munkáról.

A beszoktatás időtartama a gyermek alkalmazkodásának segítése érdekében legalább két hét legyen.

Az első héten az anyával (szülővel) együtt van jelen a gyermek. Ebben az esetben a szülő végzi a gondozási műveleteket, és a kisgyermeknevelő fokozatosan veszi át a gyermek gondozását, amit a gyermek elfogad. Fokozatosan emeljük az itt tartózkodás idejét is.

A második héten már a gyermek a szülő állandó jelenléte nélkül van a bölcsődében. Az alvás jelenti a beszoktatás alatt a legnagyobb nehézséget a gyermeknek, ezért fontos, hogy az elaltatás és az ébredés idejében a szülő a bölcsődében tartózkodjon. Egy kisgyermeknevelő egyszerre csak egy gyermek beszoktatását végezheti a szakmai elvek figyelembevételével.

A fokozatos beszoktatás megszervezéséhez minden gondozási-, nevelési évben beszoktatási tervet készítünk.

 „Saját gondozónő”–rendszer

A „saját gondozónő”–rendszer a személyi állandóság elvén nyugszik a bölcsődei csoportban.

A csoport gyermekeinek egy része (öt-hat gyerek) tartozik egy gondozónőhöz.

A gondozás-nevelés mellett ő kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését, vezeti a feljegyzéseket, törzslapját, fejlődési naplóját, ő tartja számon az újabb fejlődési állomásokat.

A gondozónő az ölelkezési időben - (az az időszak, amikor mindkét gondozónő jelen van) - idejét elsősorban a „saját” gyermekei gondozására, nevelésére fordítja. A „saját” gondozónő szoktatja be a gyermeket a bölcsődébe és a bölcsődébe járás egész időtartama alatt ő a gondozónője.

A „saját gondozónő” rendszerben több figyelem jut minden gyermekre, figyelemmel lehet kísérni a gyermekek egyéni igényeit, problémáit, szokásait. Elsősorban a „saját gondozónő” segíti át őket a bölcsődei élet során adódó nehézségeken.

Minden szülő megtapasztalja ennek az időszaknak a nehézségeit, buktatóit és örömeit. Amennyiben a felnőtt felkészülten tudja kezelni a felmerülő helyzeteket, hamarosan az önállóságra, fejlődésre gyakorolt hatását is tapasztalni fogja gyermekén.

Ezúton kívánom, hogy minden kisgyermek és szülő, érezze jól magát a bölcsődében töltött idő alatt.

                                                   

                                                                                               Csernus-Lukács Mihályné

                                                                                                          szakmai vezető

 

Adatvédelmi Tájékoztató (Kattintson a szövegre a megtekintéshez)

A nyár végére lezárult a Solymár Nagyközség Önkormányzata által megvalósult új, önálló bölcsőde építése. A tavaly októberben kezdődő építkezések idén augusztusban lezárultak, az épület átadására 2013. szeptember 17-én került sor.

umft-tabla.jpg

Solymár, 2013.09.12 – Megépült Solymáron az új, régóta várt bölcsőde. A település folyamatosan növekvő népessége és így, a gyermekek folyamatosan növekvő létszáma indokolttá tette az intézmény létrehozását.

A projekt az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszerének keretében valósult meg, a kivitelezés ideje 2012.10.08 – 2013.08.06. volt. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 149.084.340 Ft, melyet Solymár Nagyközség Önkormányzata részére ítéltek meg. A Közreműködő Szervezet szerepét a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. töltötte be a megvalósítása során, a projekt összköltsége 165.649.267 Ft volt.

A bölcsőde építésének igénye Solymár 2007-ben elfogadott településfejlesztési koncepciójában került megfogalmazásra, melyet azóta több képviselőtestületi határozat is megerősített. A projekt célja egy olyan intézmény létrehozása volt, mely a helyi igényeknek megfelelő szolgáltatást nyújt,

így lehetőséget biztosít időszakos gyermekfelügyeletre, gyermeknevelést segítő szolgáltatások igénybevételére, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek egy meghatározott részének ellátására. A bölcsőde jelentős kapacitással, mintegy 40 férőhellyel rendelkezik, a modern épület a település zöldövezetében, lakóépületekkel körülvett részén került megépítésre.

A projekt során megépült bölcsőde nagy segítséget nyújt, a kisgyermekes családok számára a bölcsőde hiánya többé nem okoz problémát.

 

Közreműködő Szervezet:

Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt

Elérhetőségei:

Telefonszám: +36 40 200 617
Fax: +36 1 465 8503
Postacím: 1539 Budapest, Postafiók 684.
Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
CenterPoint 2 irodaház fszt.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kedvezményezett:

Solymár Nagyközség Önkormányzata

Elérhetőségei:

Telefonszám: +36 20 560 600
Fax: +36 26 560 606
Cím: 2083 Solymár, József Attila utca 1.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adatvédelmi Tájékoztató (Kattintson a szövegre a megtekintéshez)

katicaKatica csoport             Hódosiné Hlugyik Éva, Mezei Anikó

pillangóPillangó csoport          Tancau Emese, Tomcsányiné Klein Krisztina

mókusMókus csoport             Kuklics Eszter, Szabó Anita

halacskaHalacska csoport         Bódis Sándorné Ági, Földesi Anna

 

Szakmai vezető: Csernus-Lukács Mihályné Ildikó

 

Adatvédelmi Tájékoztató (Kattintson a szövegre a megtekintéshez)

"A szeretetünk kifogyhatatlan,
A türelmünk határtalan,
A gyermek játékossága bennünk van,
A mosoly, a simogatás mindig nálunk van.”

 

Bölcsődénk 2013.szeptember 17-én nyitotta meg kapuit. 48 férőhellyel rendelkezik, 4 gondozási egységgel üzemel. Az udvaron homokozó, párakapu és mozgásfejlesztő játékok állnak a gyermekek rendelkezésére. A csoport szobák tágasak világosak, elég teret biztosítanak a gyermekek szabad játéktevékenységéhez, otthonosan berendezett játéksarkok kialakításával. A gyermekek beilleszkedését a szülővel történő fokozatos beszoktatás és a családdal való szoros együtt működést segíti elő. A gyermek első közössége a bölcsőde, ekkor válik el először szüleitől, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt a fokozatos beszoktatásra. A hozzánk járó gyermekek egyéni fejlődési tempójához igazodik a folyamatos napirendünk is. Célunk a derűs, szeretetteljes érzelmi biztonságot nyújtó légkör megteremtése. Mivel a gyermek alapszükséglete a játék, amelyen keresztül tapasztal, ismerkedik a világgal és önmagával ezért minél több időt, helyet biztosítunk az elmélyült játékra. A kisgyermeknevelők szeretetteljes munkájukkal segítik a gyermekek fejlődését. A szülőkkel együttműködve életkoruknak és fejlettségüknek megfelelően egyéni szükségleteiket figyelembe véve, családias környezetben neveljük-gondozzuk őket. Így minden gyermek saját tempójában tud fejlődni, amivel lehetővé válik egyéniségük kibontakozása. Gondot fordítunk arra, hogy meg tanuljanak egymásra figyelni és egymást elfogadni. Egész napjukat a játék szövi át és határozza meg. Eszközünk a szeretet, mely minden nehézségen átsegíti őket. Tudatosan törekszünk arra, hogy önállóak, és befogadóak legyenek, mire eljön az óvodába való átlépés.

 

Nevelési elveink:

Szeretetteljes, biztonságot adó, érzelemben gazdag bölcsődei élet megteremtésére törekszünk, ahol a gyermekközpontúság úgy jelenik meg, hogy fejlődési lehetőséget, önállóságot ad a gyermeknek. 
Egy-egy csoport kis létszámmal működik, legfeljebb tizenkét gyermekkel. A gyermek fejlődéséhez szükséges változatos tevékenységek mellett a kicsik szinte észrevétlenül sajátítják el a kultúrhigiéniai szokásokat, válnak egyre önállóbbá. Kiemelten fontosnak tartjuk az egészséges táplálkozásra és egészséges életmódra való nevelést, a színvonalas, a gyerekek testi és szellemi fejlődését segítő eszközök, játékok, foglalkozások biztosítását és végül, de nem utolsó sorban igyekszünk igényes, színes, harmonikus környezetet biztosítani. 

Étkeztetés:

Bölcsődénk konyhája a H.A.C.C.P. előírásai mentén lett kialakítva: nagy gondot fordítunk a kisgyermekek korszerű táplálkozására. Intézményünkben a korszerű csecsemő, és kisgyermek táplálási elveket vesszük figyelembe, úgy hogy a táplálék mennyisége, minősége, higiénés követelménye megfelelő legyen. Az étrend változatos, idényszerű, ízben, színben összehangolt, amelyet a bölcsőde konyhájában készítenek. A gyermekek korszerű, életkorának megfelelő táplálkozásáról, az esetleges táplálási intolerancia miatt szükséges diétás étkezést is biztosítani tudjuk.

 

Adatvédelmi Tájékoztató (Kattintson a szövegre a megtekintéshez)